GINOP-2.1.8-17-2017-00047

"Az Ud-Genomed Kft. adaptív technológiai innovációs projektje " 

Jelen projektben terápiás célú monoklonális antitestek gyártásához (TEÁOR 2110) szükséges bizonyos specifikus sejtvonalak analizálását és előállítását szolgáló innovatív eszközöket szerzünk be, mellyel célunk a biológiai gyógyszer-alapanyag termékportfóliónk bővítése, a gyártó tevékenységünk eszközparkjának innovatív fejlesztése, gyártásunk hozzáadott értékének, minőségi szabványoknak való megfelelésének növelése. A biológiai gyógyszerek egyre növekvő piacán jelenleg nincs olyan magyarországi alapanyag-gyártó amely ipari mennyiségben és a szigorú minőségi előírásoknak megfelelő minőségben képes a biológiailag aktív gyógyszer készítményekhez szükséges alapanyag termelő törzsek (sejtvonalak) nagy választékát szállítani, így a gyógyszeripar vezető hazai cégei az alapanyag termelő törzsek jelentős részét külföldről importálják. Mivel cégünk rendelkezik a biológiai gyógyszerek alapanyagai gyártásához szükséges szakértelemmel és tapasztalattal, és kiépített partnerkapcsolatokat ápol vezető gyógyszeripari cégekkel, e versenyelőny 2015-ben terápiás célú monoklonális antitestek gyártására irányuló tevékenység beindítására ösztönzött bennünket. A monoklonális antitest gyógyszerek legkorszerűbb előállítása rekombináns DNS technológiával, emlőssejtekben indukált fermentációval történik.

Cégünk bizonyos sejtvonalak fejlesztésére és gyártására alkalmas saját eszközparkkal már rendelkezik, de több komplex, nehezen azonosítható ill. a szennyeződésre, elemzésre, felhasználásra érzékeny, de a piacon keresett sejtvonal (pl. a LYPD3, GLP1R-t kifejező fehérje készítmények előállításához használható CHO DG 44 sejtvonal, a transzfekciós hosztként használt SK-BR-3 és Mono-Mac-6 sejtvonalak, valamint a legújabb ES alapú készítmények előállításához használható MEF sejtvonalak) fejlesztéséhez, kezeléséhez szükséges eszközökkel még nem rendelkezik.

A projekt keretében a CHO DG 44, SK-BR-3, Mono-Mac-6 és MEF sejtvonalak fejlesztéséhez, kezeléséhez szükséges 5 eszközt szerezünk be.

A legnagyobb adaptív technológiai innovációt projektünkben az Thermo EVOS XL Fluoreszcens mikroszkóp és tartozékai valamint a DeNovix DS11FX Fotometer/fluorometer beszerzése jelenti. A mikroszkópos fluoreszcencia a múlt évtized végén jelent meg a biotechnológiában, alapja egy speciális zöld fluoreszcens protein mely génekhez olvasztható (fuse) és az élő sejtkulturában expresszálódik, így fluoreszcens mikroszkóppal kimutatható. A technológia alkalmazása jelentős áttörést jelentett a biokémiai tudományokban, elősegítve a komplex biológiai folyamatok, struktúrák és kölcsönhatások megfigyelését, valamint a génexpressziók elhelyezkedésének megfigyelését a sejt egyes részeiben. A kezdeti években a mikroszkópos fluoreszcencia vizsgálatok csak leíró, kvalitatív elemzéseket támogattak, a legújabb generációs sejtszámlálóval és speciális fejlesztésű diagnosztikai szoftverekkel felszerelt képalkotó rendszerek (mint az általunk beszerezni tervezett Thermo EVOS XL Fluoreszcens mikroszkóp és a DeNovix DS11FX Fotometer / fluorometer) már használhatók fehérje analízisre, sejttenyészet-vizsgálatra, minőségi, mennyiségi és statisztikai elemzésre és in situ képalkotásra is, kiváltva ezzel több korábban alkalmazott időigényes, és a keresztszennyezés veszélyét magában rejtő diagnosztikai eljárást.

Jelentős technológiai újítás jelent projektünkben a Thermo Multifuge X3R TX-750 hűthető centrifuga, mellyel a biológiai anyagok szétválasztása -10 °C és +40 °C közötti hőmérsékleten valósítható meg. Ez az asztali centrifuga a Megastar termékcsalád legújabb és első nagy kapacitású (4 × 750 ml) centrifugája, mely egyetlen munkamenetben akár 28 db 50 ml-es kémcső centrifugálását is képes elvégezni, így bevezetésével cégünknél lehetővé válik a különböző sejtvonal-fejlesztések párhuzamosítása, mely hatékonyságunk növelését eredményezi.

További jelentős technológiai újdonságot jelent projektünkben a Wellwash versa mikrolplate mosó beszerzése is. A sejtvonalak elemzése (pl CPR vagy mikorszkópos fluoreszcencia módszerrel) és fejlesztése előtt a sejtvonalakat elő kell készíteni, az előkészítés, a sejtvonaltól és az alkalmazott analitikai módszertől függően több tisztítási és inkubálási lépést igényel. Az általunk fejleszteni kívánt CHO DG 44, SK-BR-3, Mono-Mac-6 és MEF sejtvonalak komplex és érzékeny (törékeny) struktúrák, a hirtelen mozgások, folyadékáramlások károsíthatják szerkezetüket. A Wellwash Versa azonban kifejezetten az érzékeny minták előkészítésére kifejlesztett speciális technológia, mely a strukturálisan legérzékenyebb és legsérülékenyebb sejtek, pl. a kisagyi neuronok előkészítését is roncsolás mentesen képes elvégezni.

Kedvezményezett neve:

UD-GENOMED Medical Genomic Technologies Kutatás-fejlesztési és Szolgáltató Kft.

Projekt címe: 

Az Ud-Genomed Kft. adaptív technológiai innovációs projektje 

Szerződött támogatás összege: 14.999.992,- Ft

A támogatás mértéke: 50 %

A projekt befejezési dátuma: 2018.09.28.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-00047